czwartek, 8 stycznia 2015

Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta

Spetsofai to tradycyjna potrawa kuchni greckiej, Danie przypomina w smaku popularne leczo.
Jest jednak bardziej aromatyczne za sprawą dodatku czerwonego wina i większej ilości przypraw.
W oryginale danie przygotowywane jest z oryginalnej greckiej kiełbasy, jednak ja dodałam swoją ulubioną wędzoną kiełbasę. Bardzo ważne aby była ona wysokiej jakości.

Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta



Składniki:
  • 2 kawałki wędzonej kiełbasy (około 400g)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ bakłażana
  • 3 papryki (mogą być różnokolorowe)
  • 1 papryczka chili (możecie dodać mniej jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań)
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórki
  • 1/3 szklanki oliwek pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • około 100 g sera feta
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w plastry. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, papryki w większą kostkę. Czosnek oraz papryczkę chili drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i obsmażamy przez kilka minut, aż się zrumieni. Odkładamy do miseczki.
Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.

Do garnka wlewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy do wina podsmażone warzywa, bakłażana, pomidory, oliwki, cukier  oraz przyprawy. Dolewamy wody, tak aby płyn zakrywał warzywa.
Przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut.


Podajemy z dodatkiem pieczywa, posypane pokruszoną fetą. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam grecką kuchnię i ten gulasz jest zdecydowanie zachęcający.

    OdpowiedzUsuń