wtorek, 27 stycznia 2015

Pancakes z masłem orzechowym i bananem

Amerykański śniadaniowy klasyk, czyli Pancakes. Szybkie w przygotowaniu, sycące i naprawdę smaczne. Super rozwiązanie jeśli chcemy urozmaicić sobie nieco nasze tradycyjne śniadania:)

Pancakes z masłem orzechowym i bananem



Składniki:
Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mleka lub maślanki
  • 60 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:
  • 1 duży banan
  • masło orzechowe
  • zmielone orzechy laskowe

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy w rondelku.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą.
Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem, wanilią i roztopionym masłem.
Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Smażymy na suchej patelni.


Gotowe placuszki smarujemy masłem orzechowym, na nie nakładamy plastry banana i posypujemy orzechami.  


2 komentarze:

  1. Zdrowe i pyszne moje dzieci same teraz podpowiadają mi co mam dać na podwieczorek czy kolację ,że ja sama na to nie wpadłam .

    OdpowiedzUsuń