Amerykański śniadaniowy klasyk, czyli Pancakes. Szybkie w przygotowaniu, sycące i naprawdę smaczne. Super rozwiązanie jeśli chcemy urozmaicić sobie nieco nasze tradycyjne śniadania:)
Pancakes z masłem orzechowym i bananem
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki mleka lub maślanki
- 60 g masła
- 3 łyżki cukru
- ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
Dodatki:
- 1 duży banan
- masło orzechowe
- zmielone orzechy laskowe
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy w
rondelku.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą,
cukrem i solą.
Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z
mlekiem, wanilią i roztopionym masłem.
Na koniec dodajemy suche składniki i
mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Smażymy na suchej patelni.
Gotowe placuszki smarujemy masłem
orzechowym, na nie nakładamy plastry banana i posypujemy orzechami.
Wygląda bardzo smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńZdrowe i pyszne moje dzieci same teraz podpowiadają mi co mam dać na podwieczorek czy kolację ,że ja sama na to nie wpadłam .
OdpowiedzUsuń