Paella to bardzo popularna potrawa hiszpańska,
która występuje w najróżniejszych wersjach.
Paella wywodzi się z Walencji
i jest to tradycyjna potrawa kuchni rolników tego regionu.
Obecnie najpopularniejszą wersją potrawy jest ta z
owocami morza.
Ja chciałam jednak zaproponować moją wersję
Paelli z kurczakiem, tzw. „Paella Valenciana”.
Paella z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- około 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/3 szklanki białego wina
- 2 piersi z kurczaka
- 1,5 szklanki ryżu arborio (jak do risotto)*
- 1 czerwona papryka
- 4-5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki chilli
- 1 pęczek cebuli dymki
- 10-12 czarnych oliwek
- 300 g pomidorów z puszki bez skórki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta szafranu (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
* Do paelli używamy ryżu
do risotto, ponieważ ryż typowo przeznaczony te tej potrawy jest bardzo rzadko
dostępny. Gotujemy go jednak trochę inaczej, niż w przypadku risotto, czyli bez
mieszania, co powoduje, że ziarenka ryżu zachowują swoją sypkość.
Możecie użyć również
ryżu parboiled, ugotować go w tradycyjny sposób i podsmażyć na patelni.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w około 1,5-2 centymetrową kostkę. Przyprawiamy mięso kurkumą, papryką słodka i wędzoną, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Czosnek, papryczkę oraz cebulę siekamy w drobną
kosteczkę.
Pieczarki obieramy. Oliwki kroimy na plasterki,
paprykę oraz pieczarki w kostkę.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki
oliwy.
Smażymy kurczaka na złoty kolor i odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy ponownie około 2-3
łyżki oliwy.
Dodajemy paprykę i smażymy około 3-4 minuty.
Następnie dorzucamy pieczarki, cebulę, papryczkę chili
oraz czosnek. Smażymy około 3 minuty.
Następnie wlewamy wino, mieszamy i gotujemy przez
około 2 minuty, aż wino wyparuje.
Dodajemy pomidory i mieszamy, po chwili wsypujemy ryż
i cały czas mieszając smażymy około 2 minuty.
Wlewamy na patelnię ciepły bulion, wszystko
zagotowujemy i zmniejszamy nieco ogień.
Gotujemy początkowo bez mieszania około 5 minut. Następnie
dodajemy oliwki i szafran.
Zmniejszamy jeszcze minimalnie ogień, przykrywamy
patelnię pokrywką i gotujemy przez 10 minut.
Dodajemy kurczaka i sprawdzamy czy ryż jest już
gotowy. Jeśli będzie potrzebował jeszcze chwili kontynuujemy jeszcze przez
chwilę gotowanie pod przykryciem.
Cebulkę dymkę siekamy i posypujemy nią gotowe danie.
Wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Świetne danie.
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco
OdpowiedzUsuńPozdrawiam