niedziela, 4 stycznia 2015

Filet z soli w glazurze pomarańczowej

Chciałam zaproponować jeszcze jedną wersję filetów rybnych z dodatkiem pomarańczy.
Tym razem zamiast osobno podanego sosu wersja z glazurą pomarańczową.
Tym razem użyłam filetów z soli.

Rybka jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, o nieco orientalnym posmaku dzięki dodatkowi imbiru.
Polecam.

Filet z soli w glazurze pomarańczowej



Składniki:
  • 3 filety z soli lub innej ulubionej ryby
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego

Glazura pomarańczowa:
  • 1 łyżka oleju  
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej jeśli nie lubicie za ostrych potraw)
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2,5 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Imbir ścieramy na drobnej tarce.
Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.
Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy pieprz cayenne, imbir, czosnek, miód, ocet i cukier.
Gotujemy przez około 5-7 minut, na większym ogniu, aby sos się zredukował i zagęścił.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju.

W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą.

Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce.
Przekładamy na papier do pieczenia.
Pieczemy filety około 15 minut, następnie polewamy rybę glazurą.
Pieczemy jeszcze około 7-10 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Ważne aby nie przesuszyć ryby.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz