Chciałam zaproponować jeszcze jedną wersję filetów
rybnych z dodatkiem pomarańczy.
Tym razem zamiast osobno podanego sosu wersja z
glazurą pomarańczową.
Tym razem użyłam filetów z soli.
Rybka jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, o nieco
orientalnym posmaku dzięki dodatkowi imbiru.
Polecam.
Filet z soli w glazurze pomarańczowej
Składniki:
- 3 filety z soli lub innej ulubionej ryby
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
Glazura pomarańczowa:
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej jeśli nie lubicie za ostrych potraw)
- 2 cm świeżego imbiru
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- sok z 1 dużej pomarańczy
- skórka starta z ½ pomarańczy
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżka miodu
- 2,5 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Imbir ścieramy na drobnej tarce.
Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby
wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.
Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz
skórkę, dodajemy pieprz cayenne, imbir, czosnek, miód, ocet i cukier.
Gotujemy przez około 5-7 minut, na
większym ogniu, aby sos się zredukował i zagęścił.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą
oleju.
W miseczce rozbijamy jajko i
roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą.
Rybę panierujemy najpierw w jajku,
potem w bułce.
Przekładamy na papier do pieczenia.
Pieczemy filety około 15 minut,
następnie polewamy rybę glazurą.
Pieczemy jeszcze około 7-10 minut, aż
panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Ważne aby nie przesuszyć ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz