Jeśli szukacie małej odmiany dla tradycyjnej
smażonej ryby zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.
Sos pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem, który
dodaje daniu nowego wymiaru smakowego.
Filet z dorsza w migdałach z sosem
pomarańczowym
Składniki:
- 3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
- ½ szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 1 jajko
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
Sos pomarańczowy:
- 1 łyżka oleju
- 1 cebulka szalotka lub ½ niewielkiej cebuli
- 1 papryczka chili (lub nieco mniej, jeśli nie lubicie ostrych potraw)
- 1,5 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sok z 1 dużej pomarańczy
- skórka starta z ½ pomarańczy
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka marmolady pomarańczowej lub dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
W rondelku rozgrzewamy olej. Papryczkę
chili, cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
Imbir ścieramy na drobnej tarce.
Papryczkę, imbir, czosnek i cebulę
podsmażamy w rondelku, cały czas mieszając, przez około 2 minuty.
Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby
wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.
Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz
skórkę, dodajemy kurkumę, miód, marmoladę, ocet i cukier.
Gotujemy przez około 5 minut, aby sos
się zredukował.
Jeśli będzie zbyt rzadki dodajemy
mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze przez chwilę aby zgęstniał.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę
wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju.
W miseczce rozbijamy jajko i
roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą.
Migdały lekko rozgniatamy, aby
uzyskać nieco mniejsze kawałki. Dodajemy do bułki tartek i mieszamy.
Rybę panierujemy najpierw w jajku,
potem w bułce z migdałami. Przekładamy na papier do pieczenia.
Pieczemy filety około 20-25 minut, aż
panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości.
Rybę podajemy z wcześniej
przygotowanym sosem.
Jako dodatek do dania podałam
pieczone ziemniaczki przyprawione solą, pieprzem, skórką pomarańczową otartą z ½
pomarańczy i rozmarynem.
Pycha coś tak pysznego nigdy nie udało mi się zrobić . Polecam
OdpowiedzUsuń