Kluski leniwe to mój przysmak z
dzieciństwa i do tej pory ulubiony obiad „na słodko”. Proste, smaczne, nie
wymagające wiele pracy. Z takiego obiadu będą zadowolone nie tylko dzieciaki J
Ja osobiście preferuję kiedy kluseczki
są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam
zaproponować.
Kluski zazwyczaj podawane są z
zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak ja zdecydowanie wolę wersję z
podsmażoną śmietaną, posypaną cukrem i cynamonem. Polecam
Najlepsze kluski leniwe
Składniki:
- 500 g dobrej jakości twarogu białego tłustego lub półtłustego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- około 3/4 szklanki śmietany(najlepiej 36% ale ja czasami używam również tej 18%, ale o rzadszej konsystencji)
- cukier do posypania
- cynamon
Przygotowanie:
Ser
rozdrabniamy dokładnie widelcem. Dodaje do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną
i jajka.
Zagniatamy
twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze
możecie śmiało dodać więcej mąki.
Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka.
Zagotowujemy
wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i
od razu wyciągamy.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy
śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę masła i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się
gotować, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła.
Gotujemy mieszając około 4 minuty,
aż stanie się złocista. Śmietana powinna się również zredukować.
Ugotowane kopytka polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i cynamonem.
Pychota !! Kluchy to też mój smak dzieciństwa,ale ze śmietanką jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńDAWNIEJ ROBIŁAM TAKIE KLUSKI INACZEJ KIEDY ZROBIŁAM WEDŁUG TWOJEGO PRZEPISU MOJE DZIECI MĘCZĄ MNIE CO KILKA DNI I DODAJĘ CZĘSTO KONFITURĘ ZAMIAST CUKRU I CYNAMONU . POLECAM ŁAKOMCZUCHOM NAWET NA DESER
OdpowiedzUsuńCieszę się że kluseczki przypadły dzieciakom do gustu, moja wersja jest wzorowana na przepisie teściowej, u niej kosztowałam takie po raz pierwszy i teraz robię tylko takie:)
Usuń