Chyba każdy lubi naleśniki, ja osobiście
uwielbiam w każdej postaci. Poniższy przepis jest moją modyfikacją tradycyjnych francuskich
naleśników z sosem pomarańczowym. Wzbogaciłam je o dodatek twarogu, który moim
zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie,
choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J
Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem
pomarańczowym oraz twarogiem
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- około 120 g mąki pszennej
- ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki skórki otartej z ½ pomarańczy
Nadzienie:
- około 200 g chudego twarogu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sos pomarańczowy:
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 30 g masła
- 30 g cukru trzcinowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 50-80 ml likieru pomarańczowego np. cointreau (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem.
Przygotowujemy naleśniki. Mleko miksujemy z jajkiem, wanilią,
cukrem, skórką pomarańczową i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas
mieszając.
Odstawiamy ciasto na jakieś 30 minut. Następnie smażymy
cienkie naleśniki na rozgrzanej paleni, nasmarowanej niewielką ilością oliwy
lub oleju.
Naleśniki studzimy.
Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy cukry
i mieszamy.
Na suchej, rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier, a
gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy do
karmelu sok oraz skórkę z pomarańczy, ewentualnie również likier. Podsmażamy
około 2-3 minuty mieszając cały czas. Sos powinien lekko zgęstnieć
Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy naleśniki i delikatnie je podsmażamy z obu stron, tak aby pokryły się sosem.
Przekładamy naleśniki na talerz, nakładamy twaróg i
składamy w trójkąty.
Zrobiłam synowi a zjadł mąż , pyszne .
OdpowiedzUsuń