Jeśli znudziły Wam się tradycyjne śniadania to
zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Pyszny, sycący omlet z dodatkiem
szpinaku.
Omlet:
- 3 jajka
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Nadzienie:
- 50 g sera feta
- 150 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 pomidorów suszonych
- ½ świeżego pomidora
- 2 łyżki startego parmezanu
- pieprz
- oliwa do smażenia
- rukola
Przygotowanie:
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Jeśli używacie
mrożonego najlepiej w takiej postaci wrzucić go na patelnię i przesmażyć do
momentu odparowania całej wody.
Czosnek siekamy, pomidora, fetę i suszone pomidory kroimy
w drobną kosteczkę.
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy
szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4 minuty.
Następnie dodajemy wszystkie pomidory i fetę. Smażymy
jeszcze jakieś 2 minuty. Doprawiamy pieprzem.
Przygotowujemy
omlet. Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę i przyprawiamy solą i
pieprzem. Uważamy z solą ponieważ ser
feta oraz parmezan są słone. Wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem.
Masło
rozgrzewamy na patelni, wylewamy masę jajeczną. Gdy omlet się zetnie, nakładamy
na niego nadzienie, zginamy na pół, i posypujemy parmezanem.
Ze szpinakiem najlepszy, lubię jeszcze bardzo z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny i dzięki Tobie poznałam smak rukoli .
OdpowiedzUsuń