wtorek, 13 stycznia 2015

Omlet ze szpinakiem i serem feta

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne śniadania to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Pyszny, sycący omlet z dodatkiem szpinaku.  

Omlet ze szpinakiem i serem feta



Składniki:
Omlet:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
Nadzienie:
  • 50 g sera feta
  • 150 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 pomidorów suszonych
  • ½ świeżego pomidora
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • rukola

Przygotowanie:

Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Jeśli używacie mrożonego najlepiej w takiej postaci wrzucić go na patelnię i przesmażyć do momentu odparowania całej wody.

Czosnek siekamy, pomidora, fetę i suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę.
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4 minuty.
Następnie dodajemy wszystkie pomidory i fetę. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Doprawiamy pieprzem.

Przygotowujemy omlet.  Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę i przyprawiamy  solą i pieprzem. Uważamy z solą ponieważ ser feta oraz parmezan są słone. Wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem.

Masło rozgrzewamy  na patelni, wylewamy  masę jajeczną. Gdy omlet się zetnie, nakładamy na niego nadzienie, zginamy na pół, i posypujemy parmezanem.
Smażymy jeszcze chwilkę aby ser się rozpuścił. Posypujemy rukolą.


2 komentarze:

  1. Ze szpinakiem najlepszy, lubię jeszcze bardzo z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny i dzięki Tobie poznałam smak rukoli .

    OdpowiedzUsuń