Jeśli znudziły Wam się tradycyjne śniadania to
zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Pyszny, sycący omlet z dodatkiem
szpinaku.  
Omlet:
- 3 jajka
 - 1 łyżka wody
 - sól, pieprz
 - 1 łyżka masła
 
Nadzienie:
- 50 g sera feta
 - 150 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony)
 - 2 ząbki czosnku
 - 4-5 pomidorów suszonych
 - ½ świeżego pomidora
 - 2 łyżki startego parmezanu
 - pieprz
 - oliwa do smażenia
 - rukola
 
Przygotowanie:
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Jeśli używacie
mrożonego najlepiej w takiej postaci wrzucić go na patelnię i przesmażyć do
momentu odparowania całej wody. 
Czosnek siekamy, pomidora, fetę i suszone pomidory kroimy
w drobną kosteczkę. 
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy
szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4 minuty.
Następnie dodajemy wszystkie pomidory i fetę. Smażymy
jeszcze jakieś 2 minuty. Doprawiamy pieprzem.
Przygotowujemy
omlet.  Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę i przyprawiamy  solą i
pieprzem. Uważamy z solą ponieważ ser
feta oraz parmezan są słone. Wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem. 
Masło
rozgrzewamy  na patelni, wylewamy  masę jajeczną. Gdy omlet się zetnie, nakładamy
na niego nadzienie, zginamy na pół, i posypujemy parmezanem. 
Ze szpinakiem najlepszy, lubię jeszcze bardzo z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny i dzięki Tobie poznałam smak rukoli .
OdpowiedzUsuń