Spetsofai
to tradycyjna potrawa kuchni greckiej, Danie przypomina w
smaku popularne leczo.
Jest jednak bardziej aromatyczne za sprawą dodatku czerwonego
wina i większej ilości przypraw.
W oryginale danie przygotowywane jest z oryginalnej greckiej
kiełbasy, jednak ja dodałam swoją ulubioną wędzoną kiełbasę. Bardzo ważne aby
była ona wysokiej jakości.
Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta
Składniki:
- 2 kawałki wędzonej kiełbasy (około 400g)
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ bakłażana
- 3 papryki (mogą być różnokolorowe)
- 1 papryczka chili (możecie dodać mniej jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań)
- 400 g pomidorów z puszki bez skórki
- 1/3 szklanki oliwek pokrojonych w plasterki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- około 100 g sera feta
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kiełbasę
kroimy w plastry. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka,
papryki w większą kostkę. Czosnek oraz papryczkę chili drobno siekamy.
Na
patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i obsmażamy przez kilka minut, aż
się zrumieni. Odkładamy do miseczki.
Na
tą samą patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez około 3
minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.
Do
garnka wlewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy
do wina podsmażone warzywa, bakłażana, pomidory, oliwki, cukier oraz przyprawy. Dolewamy wody, tak aby płyn
zakrywał warzywa.
Przykrywamy
i gotujemy przez około 15-20 minut.
Podajemy
z dodatkiem pieczywa, posypane pokruszoną fetą.
Uwielbiam grecką kuchnię i ten gulasz jest zdecydowanie zachęcający.
OdpowiedzUsuń