wtorek, 27 stycznia 2015

Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem

Chyba każdy lubi naleśniki, ja osobiście uwielbiam w każdej postaci. Poniższy przepis jest moją  modyfikacją tradycyjnych francuskich naleśników z sosem pomarańczowym. Wzbogaciłam je o dodatek twarogu, który moim zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie, choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J

Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem



Składniki:
Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • około 120 g mąki pszennej
  • ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki skórki otartej z ½ pomarańczy

Nadzienie:
  • około 200 g chudego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sos pomarańczowy:
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 30 g masła
  • 30 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 50-80 ml likieru pomarańczowego np. cointreau (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem.

Przygotowujemy naleśniki. Mleko miksujemy z jajkiem, wanilią, cukrem, skórką pomarańczową i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając.
Odstawiamy ciasto na jakieś 30 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej paleni, nasmarowanej niewielką ilością oliwy lub oleju.

Naleśniki studzimy.
Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy cukry i mieszamy.

Na suchej, rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy do karmelu sok oraz skórkę z pomarańczy, ewentualnie również likier. Podsmażamy około 2-3 minuty mieszając cały czas. Sos powinien lekko zgęstnieć

Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy naleśniki i delikatnie je podsmażamy z obu stron, tak aby pokryły się sosem.


Przekładamy naleśniki na talerz, nakładamy twaróg i składamy w trójkąty.


1 komentarz: