piątek, 2 stycznia 2015

Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym

Jeśli szukacie małej odmiany dla tradycyjnej smażonej ryby zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.
Sos pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem, który dodaje daniu nowego wymiaru smakowego.

Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 



Składniki:
  • 3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego

Sos pomarańczowy:
  • 1 łyżka oleju  
  • 1 cebulka szalotka lub ½ niewielkiej cebuli
  • 1 papryczka chili (lub nieco mniej, jeśli nie lubicie ostrych potraw)
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka marmolady pomarańczowej lub dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.

W rondelku rozgrzewamy olej. Papryczkę chili, cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
Imbir ścieramy na drobnej tarce.
Papryczkę, imbir, czosnek i cebulę podsmażamy w rondelku, cały czas mieszając, przez około 2 minuty.
Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.
Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy kurkumę, miód, marmoladę, ocet i cukier.
Gotujemy przez około 5 minut, aby sos się zredukował.
Jeśli będzie zbyt rzadki dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze przez chwilę aby zgęstniał.  

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju.

W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą.
Migdały lekko rozgniatamy, aby uzyskać nieco mniejsze kawałki. Dodajemy do bułki tartek i mieszamy.

Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce z migdałami. Przekładamy na papier do pieczenia.
Pieczemy filety około 20-25 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości.

Rybę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.


Jako dodatek do dania podałam pieczone ziemniaczki przyprawione solą, pieprzem, skórką pomarańczową otartą z ½ pomarańczy i rozmarynem.  


1 komentarz:

  1. Pycha coś tak pysznego nigdy nie udało mi się zrobić . Polecam

    OdpowiedzUsuń