Sernik odnalazłam niedawno w
swoim starym notatniku z przepisami. Robiłam go po raz pierwszy kilka lat temu
i ostatnio przypomniałam sobie o nim przy okazji świąt. Sernik zakwalifikować
można do tradycyjnych polskich, z obowiązkowym dodatkiem masła i kruchym
ucieranym ciastem. Ciasto jest naprawdę pyszne, rozpływające się w ustach, a
powidła idealnie przełamują jego słodycz.
Polecam wszystkim miłośników
tradycyjnych wypieków.
Sernik kakaowy z powidłami -
Harataniec
Składniki
Ciasto
kruche:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- około 2-3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Sernik:
- 1 kg zmielonego sera do serników
- 100 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- słoiczek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 2 części. Wsadzamy do zamrażalki na około 35 minut.
Masło ucieramy dokładnie z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a następnie całe jajko, cały czas miksujemy. Kiedy składniki dobrze się połączą dodajemy ser oraz pozostałe składniki. Miksujemy dokładnie do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyciągamy z zamrażalki. Prostokątną blachę o standardowych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 2 części. Wsadzamy do zamrażalki na około 35 minut.
Masło ucieramy dokładnie z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a następnie całe jajko, cały czas miksujemy. Kiedy składniki dobrze się połączą dodajemy ser oraz pozostałe składniki. Miksujemy dokładnie do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyciągamy z zamrażalki. Prostokątną blachę o standardowych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podpiekamy spód w nagrzanym
piekarniku przez około 10 minut.
Podpieczony spód smarujemy
powidłami, następnie wylewamy masę serową oraz na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
Całość pieczemy przez około 1 godzinę w
temperaturze 170 stopni.
Inny niż ten który zawsze robiłam . Bałam się że nie wyjdzie a udało się . Pani przepisy są takie proste i jasne .
OdpowiedzUsuńJako wersja bezglutenowa -rowniez super !
OdpowiedzUsuńJako wersja bezglutenowa -rowniez super!
OdpowiedzUsuń