Proste,
szybkie i niesamowicie czekoladowe ciasto, zaspokoi chęć na czekoladę na długi
czas.
Ciasto w konsystencji
jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki
temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!!
Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami
bezglutenowe
Składniki:
- 6 jajek
- 160 g drobnego cukru trzcinowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 70 g zmielonych migdałów
- 700 ml kompotu z wiśni
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
- 50 ml śmietany kremówki
- 60 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy.
Wiśnie odsączamy
z kompotu przekładamy do rondelka. Z pozostałego kompotu odlewamy ½ szklanki i
mieszamy dokładnie z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Wiśnie
podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy kompot z mąką i gotujemy do zgęstnienia,
cały czas mieszając.
Białka
oddzielamy od żółtek.
W misce ubijamy
żółtka wraz z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy.
Do masy
jajecznej wlewamy czekoladę, miksujemy do połączenia się składników.
Białka z
odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę na zmianę z migdałami dodajemy partiami
do masy czekoladowej, mieszamy delikatnie łyżką.
Piekarnik
nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do
pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Następnie wykładamy na wierzch
wiśnie.
Pieczemy przez
około 30 minut. Wierzch powinien być wypieczony i lekko kruchy, podobnie jak
przy brownie.
Przygotowujemy
polewę. Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, prawie do wrzenia, zdejmujemy
z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do momentu roztopienia się
czekolady. Wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Gotowe ciasto polewamy polewą
czekoladową.
Pyszne ciasto :) uwielbiam takie :) super blog :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis: czekolada z wiśniami jest idealnym połączeniem :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto,ale nie bardzo wiem co z tym kompotem?
OdpowiedzUsuńChodzi o kompot w słoiku, dostępny w każdym supermarkecie, można też oczywiście ugotować własny.
UsuńBajeczne ciacho!!!
OdpowiedzUsuń