Żur to moja ulubiona zupa, uwielbiam kiedy jest gęsty
i z dużą ilością pieczarek, ziemniaków i białą kiełbasą. Po takiej zupie nie ma
już miejsca na drugie danie J
Do przepisu użyłam gotowego zakwasu, jednak wy
możecie zrobić swój własny, na pewno będzie jeszcze smaczniejszy. Osobiście
polecam zakwas „Śląski Żur” z czarną nakrętką lub ten kupiony od babci na targu.
Najlepszy śląski żurek
Składniki:
- 2 litry wody
- 200 g wędzonego boczku
- 2 kości wędzone
- 2-3 białe kiełbasy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- około 5-6 suszonych grzybów
- 5-6 sporych ziemniaków
- sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy litrem wrzątku, przykrywamy i odstawić na około godzinę aby zmiękły.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wodę po moczeniu grzybów przelewamy do większego garnka i dolewamy 1 litr wody, wszystko zagotowujemy.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wodę po moczeniu grzybów przelewamy do większego garnka i dolewamy 1 litr wody, wszystko zagotowujemy.
Do gotującej się wody dodajemy boczek oraz kości,
zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy ziemniaki w osobnym garnku.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy ziemniaki w osobnym garnku.
Kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki a
cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni podsmażamy kiełbasę, cebulę, pieczarki i
czosnek.
Do wywaru dodajemy przyprawy. Po upływie 30 minut dodajemy produkty podsmażone na patelni, kontynuujemy gotowanie przez kolejne pół godziny.
Zakwas dokładnie mieszamy. Połowę wlewamy do gotującej się zupy i mieszamy. Próbujemy zupę, jeśli chcemy aby zupa była gęstsza i bardziej intensywna dolewamy jeszcze więcej zakwasu.
Czynność powtarzamy do momentu kiedy osiągniemy pożądany smak.
Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki.
Zrobiłam pycha . Mieszkam w Bytomiu i żurek śląski jest ale od kłosa lepszy bardziej kwaskowy jak ktoś woli .
OdpowiedzUsuń