poniedziałek, 16 lutego 2015

Najlepszy śląski żurek

Żur to moja ulubiona zupa, uwielbiam kiedy jest gęsty i z dużą ilością pieczarek, ziemniaków i białą kiełbasą. Po takiej zupie nie ma już miejsca na drugie danie J
Do przepisu użyłam gotowego zakwasu, jednak wy możecie zrobić swój własny, na pewno będzie jeszcze smaczniejszy. Osobiście polecam zakwas „Śląski Żur” z czarną nakrętką lub ten kupiony od babci na targu.

Najlepszy śląski żurek



Składniki:
  • 2 litry wody
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 kości wędzone
  • 2-3 białe kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • około 5-6 suszonych grzybów
  • 5-6 sporych ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy


Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy litrem wrzątku, przykrywamy  i odstawić na około godzinę aby zmiękły.

Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wodę po moczeniu grzybów przelewamy do większego garnka i dolewamy 1 litr wody, wszystko zagotowujemy.
Do gotującej się wody dodajemy boczek oraz kości, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy ziemniaki w osobnym garnku.
Kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki a cebulę i czosnek drobno siekamy.

Na patelni podsmażamy kiełbasę, cebulę, pieczarki i czosnek.

Do wywaru dodajemy przyprawy. Po upływie 30 minut dodajemy produkty podsmażone na patelni, kontynuujemy gotowanie przez kolejne pół godziny.

Zakwas dokładnie mieszamy. Połowę wlewamy do gotującej się zupy i mieszamy. Próbujemy zupę, jeśli chcemy aby zupa była gęstsza i bardziej intensywna dolewamy jeszcze więcej zakwasu.
Czynność powtarzamy do momentu kiedy osiągniemy pożądany smak.

Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki. 

1 komentarz:

  1. Zrobiłam pycha . Mieszkam w Bytomiu i żurek śląski jest ale od kłosa lepszy bardziej kwaskowy jak ktoś woli .

    OdpowiedzUsuń