wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową praliną

Jeśli mieliście okazję skosztować kiedyś ciasta o nazwie Toscakaka (również na blogu http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/07/toscakaka-czyli-skandynawskie-ciasto-z.html) i przypadło Wam ono do gustu to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
Ciasto dla fanów orzechowych smaków, z pyszną praliną, która jest zdecydowanie najsmaczniejsza.
Oczywiście bakalie możecie dobrać według własnych upodobań.

Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową praliną



Składniki:
Ciasto:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18% lub 12%)
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g zmielonych na mączkę migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g suszonych fig, daktyli i żurawiny
Karmelizowane migdały:
  • 90 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g płatków migdałowych
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

Figi i daktyle kroimy w kosteczkę, żurawinę kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy. Jeśli żurawina jest świeża i miękka możecie pominąć namaczanie.

Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka, zmielone migdały, cynamon oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę.
Pokrojone bakalie oprószamy delikatnie mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 21-22 cm.
Pieczemy przez 25-30 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy pralinę orzechową.
Masło rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy cukier oraz miód. Gdy masa będzie płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę.
Masę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez około minutę.

Po upływie 25-30 minut pieczenia wyciągamy tortownicę z piekarnika i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały.
Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru.

 



2 komentarze: