poniedziałek, 15 grudnia 2014

Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą

Torcik idealny na święta, z ogromną ilością czekolady. Korzenny smak z nutą pomarańczy, przełożony kwaśnymi powidłami.  Tort jest mięciutki, w smaku od razu kojarzy się ze świętami. Jak dla mnie idealny. Zdecydowanie wspaniała alternatywa dla tradycyjnych pierniczków.

Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą





Składniki:
  • 130 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 120 g mąki
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę)

Do przełożenia:
  • 3/4 szklanki powideł śliwowych
  • około 10 suszonych śliwek
  • skórka z połowy pomarańczy

Ganache czekoladowy:
  • 1 szklanka śmietany 32%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i przyprawę korzenną przesiewamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy aby przestygła.
Białka oddzielamy od żółtek.

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. 
Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach dosypujemy cukier puder. Ubitą pianę delikatnie łączymy za pomocą łyżki z ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.

W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Śmietana musi ponownie dobrze się schłodzić.
Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijamy, uważając aby się nie zważyła.

Powidła podgrzewamy w rondelku razem ze skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w malutką kosteczkę śliwkami. Gotujemy przez około 5 minut.  Aby masa była bardziej zbita możecie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami. Wierz oraz boki pokrywamy dokładnie kremem czekoladowym.


Przechowujemy w lodówce, przed podaniem najlepiej wyciągnąć wcześniej ciasto aby doszło do temperatury pokojowej.


zBLOGowani.pl
Korzenne przysmaki Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń