czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką

Sezon na ciasta drożdżowe z owocami minął, jednak czasami ochota na pewne rzeczy przychodzi niespodziewanie i nie ma co patrzeć na porę roku.
W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić J  
Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste, wysokie  i rozpływa się w ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto.

Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką



Składniki:
Ciasto
  • 500 g mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych (typu 500 lub 550)
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Zaczyn:
  • 2 opakowania suchych drożdży (po 7g)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki mleka

Kruszonka
  • 100 g masła 
  • 120 g mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Owoce
  • śliwki, wiśnie ze słoika lub inne ulubione

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy, tak aby było ciepłe. Dodajemy do niego drożdże,cukier, mąkę i mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby podwoił swoja objętość.

Przygotowuje resztę składników. W garnku topimy masło i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem, ekstraktem z wanilii i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do mąki wlewamy zaczyn, mleko i utarte żółtka. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Następnie dłonią dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Na końcu dodajemy roztopione masło, dalej wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być sprężyste i odrywać się od ścianek miski i dłoni. Jeśli będzie za luźne możecie dodać nieco mąki.
Gotowe ciasto odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką.

Przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Do masła dodajemy mąkę z cukrami i mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli kruszonką będzie za bardzo się kleić możecie dodać więcej mąki.

Przygotowujemy owoce. Ja użyłam śliwek, które przekroiłam na pół i lekko posypałam mąką ziemniaczaną aby nie puściły za dużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.

Blachę (używam standardowej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce. Na nim układamy owoce i posypujemy je kruszonką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzałka dolna oraz górna. Ciasto pieczemy około 40 minut, do czasu, aż ciasto się lekko zrumieni, do tzw. „suchego patyczka”.
W czasie pieczenia należy pilnować, aby góra za bardzo się nie przypiekła. Jeśli zbytnio się zarumieni należy wyłączyć górną grzałkę, a dół pozostawić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz