Sezon na ciasta drożdżowe z owocami minął, jednak czasami ochota na pewne
rzeczy przychodzi niespodziewanie i nie ma co patrzeć na porę roku.
W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te
mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić J
Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste,
wysokie i rozpływa się w ustach.
Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto.
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych (typu 500 lub 550)
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 5 żółtek
- 1 szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zaczyn:
- 2 opakowania suchych drożdży (po 7g)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- 1/3 szklanki mleka
Kruszonka
- 100 g masła
- 120 g mąki
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Owoce
- śliwki, wiśnie ze słoika lub inne ulubione
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć
temperaturę pokojową.
Przygotowujemy
rozczyn. Mleko podgrzewamy, tak aby było ciepłe. Dodajemy
do niego drożdże,cukier, mąkę i mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby podwoił swoja objętość.
Przygotowuje
resztę składników. W garnku topimy
masło i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem,
ekstraktem z wanilii i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do mąki wlewamy zaczyn, mleko i utarte
żółtka. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Następnie
dłonią dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Na końcu dodajemy roztopione
masło, dalej wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być sprężyste i odrywać
się od ścianek miski i dłoni. Jeśli będzie za luźne możecie dodać nieco mąki.
Gotowe ciasto odstawiamy na 40 minut w
ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką.
Przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Do masła dodajemy mąkę z cukrami i
mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli kruszonką będzie za bardzo się kleić możecie
dodać więcej mąki.
Przygotowujemy owoce. Ja użyłam śliwek,
które przekroiłam na pół i lekko posypałam mąką ziemniaczaną aby nie puściły za
dużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką
do dołu.
Blachę (używam standardowej blaszki)
wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką
tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce. Na nim
układamy owoce i posypujemy je kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni,
grzałka dolna oraz górna. Ciasto pieczemy około 40 minut, do czasu, aż ciasto
się lekko zrumieni, do tzw. „suchego patyczka”.
W czasie pieczenia należy pilnować, aby
góra za bardzo się nie przypiekła. Jeśli zbytnio się zarumieni należy wyłączyć
górną grzałkę, a dół pozostawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz