Kolejna azjatycka propozycja
zainspirowana restauracją Panda Express. W takiej odsłonie mięso jadłam po raz
pierwszy. Zazwyczaj w kuchni azjatyckiej panierowane mięso smażymy na głębokim
tłuszczu. W tym wypadku kurczak pieczony jest w piekarniku, dzięki czemu
unikamy niezdrowego smażenia w dużej ilości oleju.
Pomimo moich obaw mięso wyszło
naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym
sosem, rewelacja. Polecam.
Kurczak w panierce panko w sosie
miodowo-czosnkowym
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 1,5 szklanki panierki Panko
- około 5 plastrów ananasa z puszki
- 2/3 zielonej części cebulki dymki
- 1 szalotka lub cebulka dymka
- ½ papryki
- 1 mała marchewka
- sezam
Marynata:
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- sól,pieprz
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Kurczaka
kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do
lodówki na 30 minut.
Wszystkie
składniki sosu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
Marchewkę
i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.
Panierkę
panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane
jajko i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką i dokładnie
obtaczamy każdy kawałek.
Piekarnik
rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę smarujemy dokładnie warstwą oleju aby uniknąć
przywierania.
Pieczemy
kurczaczki około 15-20 minut, do momentu kiedy będą złote i chrupiące. W
trakcie pieczenia należy co jakiś czas obracać mięso aby równomiernie
zarumieniło się z każdej strony.
W
tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W
wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę,
przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy
jeszcze chwilę. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.
Ziarna
sezamu prażymy na suchej patelni.
Do
woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy
dodajemy do niego kurczaka, posiekaną zieloną część dymki, sezam oraz warzywa.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy
od razu z ryżem.
Zrobiłam i przyznam że pyszne . Pierwszy raz troszkę roboty ale mam zamiar się wprawić . Polecam !
OdpowiedzUsuń