czwartek, 11 grudnia 2014

Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym

Kolejna azjatycka propozycja zainspirowana restauracją Panda Express. W takiej odsłonie mięso jadłam po raz pierwszy. Zazwyczaj w kuchni azjatyckiej panierowane mięso smażymy na głębokim tłuszczu. W tym wypadku kurczak pieczony jest w piekarniku, dzięki czemu unikamy niezdrowego smażenia w dużej ilości oleju.
Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja. Polecam.

Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym



Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 1,5 szklanki panierki Panko
  • około 5 plastrów ananasa z puszki
  • 2/3 zielonej części cebulki dymki
  • 1 szalotka lub cebulka dymka
  • ½ papryki
  • 1 mała marchewka
  • sezam

Marynata:
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sól,pieprz

Sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.

Panierkę panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę smarujemy dokładnie warstwą oleju aby uniknąć przywierania.
Pieczemy kurczaczki około 15-20 minut, do momentu kiedy będą złote i chrupiące. W trakcie pieczenia należy co jakiś czas obracać mięso aby równomiernie zarumieniło się z każdej strony. 

W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.

Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną zieloną część dymki, sezam oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.

Podajemy od razu z ryżem. 

1 komentarz:

  1. Zrobiłam i przyznam że pyszne . Pierwszy raz troszkę roboty ale mam zamiar się wprawić . Polecam !

    OdpowiedzUsuń