Druga wersja
bajaderek, dla miłośników mlecznej czekolady i orzechów. Również polecam jako
słodką przekąskę na imprezę sylwestrową.
Zapraszam również
do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej.
Bajaderki orzechowe z Nutellą
Składniki:
- 350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)
- 4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych
- 50 g roztopionego masła
- 5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym
- ½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)
- ½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)
- 3 łyżki kakao
- ¼ szklanki mleka
- 4 łyżki kremu orzechowego typu Nutella
- aromat orzechowy lub waniliowy
- 2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- ½ szklanki orzechów drobno posiekanych
*syropy dostępne są w większych supermarketach,
czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy, ale ja używam
ich również czasami jako dodatku smakowego do ciast.
Przygotowanie:
Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy
do dużej miski.
Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie.
Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu
w lodówce stężeje.
Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy
w lodówce przez około 20 minut.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy
wysypujemy na osobne talerzyki.
Bajaderki zanurzamy w czekoladzie, a następnie w
orzechach.
Gotowe kuleczki schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce
aby stwardniały.
Mniam, te wyglądają niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńCzy moze byc cos pyszniejszeg? Watpie
OdpowiedzUsuńMAŁO PRACY A SMAKUJE !!! BĘDZIE TO MÓJ POPISOWY DESER.
OdpowiedzUsuń