niedziela, 28 grudnia 2014

Bajaderki orzechowe z Nutellą

Druga wersja bajaderek, dla miłośników mlecznej czekolady i orzechów. Również polecam jako słodką przekąskę na imprezę sylwestrową.
Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej.

Bajaderki orzechowe z Nutellą



Składniki:
  • 350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym
  • ½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)
  • ½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)
  • 3 łyżki kakao
  • ¼ szklanki mleka
  • 4 łyżki kremu orzechowego typu Nutella
  • aromat orzechowy lub waniliowy
  • 2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie)

Do dekoracji:
  • 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki orzechów drobno posiekanych


*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy, ale ja używam ich również czasami jako dodatku smakowego do ciast.

Przygotowanie:

Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.

Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. 
Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.
Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.

W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy wysypujemy na osobne talerzyki.
Bajaderki zanurzamy w czekoladzie, a następnie w orzechach.

Gotowe kuleczki schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce aby stwardniały. 

3 komentarze:

  1. Mniam, te wyglądają niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy moze byc cos pyszniejszeg? Watpie

    OdpowiedzUsuń
  3. MAŁO PRACY A SMAKUJE !!! BĘDZIE TO MÓJ POPISOWY DESER.

    OdpowiedzUsuń