Pleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną
konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam
zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z
dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący
i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich
amatorów przy kolacji wigilijnej.
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ laski wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
Beza:
- 6 białek
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru pudru
Do przełożenia:
- słoik powideł śliwkowych
- około 50 g wędzonych śliwek
- około 50 g tradycyjnych suszonych śliwek
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier
waniliowy, ekstrakt, cukier, proszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy
jak najszybciej, ciasto powinno być luźne, powinno dać się kruszyć pod palcami.
Tortownicę o średnicy około 25 cm
wykładamy papierem do pieczenia.
Nieco ponad połowę ciasta odkrajamy i kruszymy
na spód tortownicy, następnie lekko ugniatamy. Resztę odstawiamy do lodówki.
Wkładamy do lodówki na ok 15 minut.
Śliwki kroimy w malutką kosteczkę,
podsmażamy w rondelku przez około 4 minuty, dodajemy do nich powidła i
przyprawę. Mieszamy, podgrzewając jeszcze wszystko razem przez około minutę.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze
szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżeczka po
łyżeczce.
Na spód ciasta wykładamy przestudzone
powidła, następnie pianę z białek. Na wierzchu układamy schłodzone, pokruszone
ciasto.
Rewelacyjne ciasto, wygląda pysznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji musiał smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń