Bajaderki to
idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie,
a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie.
Zapraszam
również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej.
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie
Składniki:
- 350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego
- 50 g roztopionego masła
- 5 łyżek Malibu lub innego alkoholu kokosowego
- ½ szklanka wiórek kokosowych
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki kremu kokosowego* (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- aromat kokosowy lub migdałowy
Do dekoracji:
- 200 g białej czekolady
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
*krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.
Przygotowanie:
Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy
do dużej miski.
Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu
w lodówce stężeje.
Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy
w lodówce przez około 20 minut.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wiórki
oraz migdały wysypujemy na osobne talerzyki.
Bajaderki zanurzamy w czekoladzie, a następnie w
płatkach lub kokosie.
Gotowe kuleczki schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce
aby stwardniały.
Takich bajaderek to ja jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń