niedziela, 28 grudnia 2014

Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie

Bajaderki to idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie.
Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej.

Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie



Składniki:
  • 350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek Malibu lub innego alkoholu kokosowego
  • ½ szklanka wiórek kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kremu kokosowego* (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • aromat kokosowy lub migdałowy

Do dekoracji:
  • 200 g białej czekolady
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe

*krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.

Przygotowanie:

Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.

Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.
Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.

W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wiórki oraz migdały wysypujemy na osobne talerzyki.
Bajaderki zanurzamy w czekoladzie, a następnie w płatkach lub kokosie.
Gotowe kuleczki schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce aby stwardniały. 


1 komentarz: