Pyszne karmelowo-orzechowe ciasteczka
owsiane. Do ich upieczenia zainspirował mnie baton Snickers.
Ciasteczka są bardzo chrupiące, długo
zachowują świeżość, a co najważniejsze naprawdę wspaniale smakują. Idealne na
szybką przekąskę.
Ciasteczka „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechowe
Składniki:
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 50 g orzechów ziemnych solonych
- 50 g orzechów laskowych
- 4 łyżki masy krówkowej
- 4 łyżki masła orzechowego
- 50 g czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie
muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona.
Orzechy również mielimy w malakserze do
momentu aż będą rozdrobnione (mogą pozostać większe kawałki)
Czekoladę siekamy na bardzo drobne
kawałeczki.
Wszystkie suche składniki mieszamy w
misce.
Do miski dodajemy masę krówkową, jajko,
masło, masło orzechowe. Zagniatamy dokładnie masę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Z masy formujemy ciasteczka i układamy
na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż masa jest dość klejąca.
Pieczemy około 15-17 minut, aż
ciasteczka się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz