poniedziałek, 22 grudnia 2014

Ciasteczka „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechowe

Pyszne karmelowo-orzechowe ciasteczka owsiane. Do ich upieczenia zainspirował mnie baton Snickers.
Ciasteczka są bardzo chrupiące, długo zachowują świeżość, a co najważniejsze naprawdę wspaniale smakują. Idealne na szybką przekąskę.

Ciasteczka  „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechowe



Składniki:
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g orzechów ziemnych solonych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 50 g czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona.
Orzechy również mielimy w malakserze do momentu aż będą rozdrobnione (mogą pozostać większe kawałki)
Czekoladę siekamy na bardzo drobne kawałeczki.

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.

Do miski dodajemy masę krówkową, jajko, masło, masło orzechowe.  Zagniatamy dokładnie masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. 
Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż masa jest dość klejąca.

Pieczemy około 15-17 minut, aż ciasteczka się zarumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz