Torcik idealny na święta, z ogromną ilością czekolady. Korzenny
smak z nutą pomarańczy, przełożony kwaśnymi powidłami. Tort jest mięciutki, w smaku od razu kojarzy
się ze świętami. Jak dla mnie idealny. Zdecydowanie wspaniała alternatywa dla
tradycyjnych pierniczków.
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową
nutą
Składniki:
- 130 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 duże jajka
- 120 g mąki
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę)
Do przełożenia:
- 3/4 szklanki powideł śliwowych
- około 10 suszonych śliwek
- skórka z połowy pomarańczy
Ganache czekoladowy:
- 1 szklanka śmietany 32%
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę i przyprawę korzenną przesiewamy. Czekoladę
roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy aby przestygła.
Białka oddzielamy od żółtek.
Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały
czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy.
Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy
na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania
stopniowo, w małych ilościach dosypujemy cukier puder. Ubitą pianę delikatnie
łączymy za pomocą łyżki z ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o średnicy
około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto, wyrównujemy i
pieczemy przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto
studzimy.
W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy czekoladę i
mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce na
co najmniej godzinę. Śmietana musi ponownie dobrze się schłodzić.
Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijamy, uważając aby
się nie zważyła.
Powidła podgrzewamy w rondelku razem ze skórką
pomarańczową oraz pokrojonymi w malutką kosteczkę śliwkami. Gotujemy przez
około 5 minut. Aby masa była bardziej
zbita możecie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami.
Wierz oraz boki pokrywamy dokładnie kremem czekoladowym.
Przechowujemy w lodówce, przed podaniem najlepiej
wyciągnąć wcześniej ciasto aby doszło do temperatury pokojowej.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń