czwartek, 10 kwietnia 2014

Marokańska zupa z soczewicą

Zupę poleciła mi moja koleżanka, która zachwytami nad jej smakiem zmotywowała mnie do natychmiastowej wycieczki do sklepu w celu zaopatrzenia się w soczewicę.  Nigdy wcześniej jej nie jadłam, jakoś nie mogłam się przekonać.…Kolejny raz przyznaję się do błędu. Dzięki Asia za zachęcenie mnie do wprowadzenia kolejnych kulinarnych nowości do mojego menu J

Wracając do zupy… jest naprawdę pyszna, aromatyczna, bardzo orientalna i pożywna. Odrobina Maroka w waszym domu:)Polecam wszystkim. Z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz.

Przepis oryginalny zaczerpnięty został z bloga White Plate.

Marokańska zupa z soczewicą




Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (lub 2 małe)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2  łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego lub rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g czerwonej lub zielonej  soczewicy
  • około 0,6 lira buliony warzywnego, drobiowego lub wody
  • sól 
Karmelizowana cebula:
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżka brązowego cukru
Dodatkowo:
  • świeża kolendry lub pietruszka
  • gęsty jogurt naturalny lub grecki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Soczewicę dokładnie pukamy i osuszamy. Kurczaka kroimy w kostkę.

Przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą. 1 łyżeczkę z mieszanki przeznaczamy do przyprawienia kurczaka.  

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę, podsmażamy około 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i pozostałą część przypraw. Smażymy wszystko przez około minuty, ciągle mieszając, by przyprawy uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, soczewicę, przyprawionego kurczaka i bulion . Zupę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwię, aż się zarumieni. Dodajemy cukier, papryczkę i cynamon. Podsmażamy wszystko przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.  
Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

Zupę podajemy z łyżka jogurtu, posypana posiekaną kolendrą (lub pietruszka) oraz cebulą karmelizowana.



1 komentarz:

  1. Przepyszna zupka :) Na widok Twych zdjęć ślinka cieknie :) Pięknie podana :) Moja nie była taka urodziwa :)
    Cieszę się, że mogłam się przyczynić do wprowadzenia nowych smaków do Twej kuchni, co i tak stanowi zaledwie ułamek tego jaki jest wkład Twojej w moją :) Dziękuję Aniu :)

    OdpowiedzUsuń