czwartek, 3 kwietnia 2014

Chrupiąca wołowina po azjatycku

Bardzo ciekawa propozycja dla smakoszy azjatyckich potraw.  Wołowina jest bardzo soczysta, w pysznej chrupiącej otoczcie. Jeśli nie lubicie ostrych potraw to radzę zredukować ilość chili. Polecam.

Chrupiąca wołowina po azjatycku




Składniki:

  • 200 g wołowiny 
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • 1 cebula
  • 1 świeża papryczka chili 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1/3 czerwonej papryki
  • około 50 g mrożonego brokuła
  • cebulka dymka
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej

Sos:

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sok z połowy 1 limonki
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka wina ryżowego lub wódki
  • 1 łyżka sosu chili
  • 2 łyżki wody


Przygotowanie:

Wołowinę kroimy na cienkie paski, doprawiamy połową chilli, imbirem, kolendrą, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Cebulę kroimy w pióra, papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Marchew i paprykę kroimy w słupki.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, marchew, paprykę oraz brokuła przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy na osobny talerz. Podsmażamy chili oraz czosnek. 

Wołowinę obtaczamy równomiernie w skrobi.

Do woka wlewamy około  5 cm warstwę oleju. Smażymy mięso na rozgrzanym oleju partiami, przez 4-5 minut, aż mięso będzie brązowe i chrupiące. Odkładamy na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz.

Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie. 
Odlewamy olej, na którym smażyliśmy mięso z woka. 
Wołowinę przekładamy z powrotem do woka, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podgrzewamy jeszcze chwileczkę aby smaki się połączyły.
Do woka wlewamy sos i podgrzewamy cały czas mieszając, na dość dużym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje. 

Podajemy natychmiast z ryżem.  


2 komentarze:

  1. Pyszne i zdrowe .Zrobiłam już kilka razy i wszyscy byli zadowoleni . Szkoda że zdjęcia nie zrobiłam . Lubię Twoje przepisy bo wszystko jest takie łatwe i proste .Gorzej z ciasteczkami nie umiem a szkoda bo wyglądają palce lizać .

    OdpowiedzUsuń