niedziela, 20 kwietnia 2014

Babka łaciatka z oranżadą

Przepis na tą babkę dostałam od swojej teściowej. Jest to receptura, która ma już sporo lat. Babka nazywa się łaciatka z oranżadą. Najlepiej użyć to niej prawdziwej białej oranżady, z nią smakuje najlepiej. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania, super sprawdza się kiedy musimy upiec coś na ostatnią chwilę.  

Babka łaciatka z oranżadą




Składniki:
  • 5 jaj
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka oranżady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Ubijamy pianę z jaj i cukru, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy olej, oranżadę i cukier waniliowy. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao, miksujemy do połączenia się składników.

Białe ciasto przekładamy do formy na babkę lub keksówki, następnie przykrywamy je ciastem kakaowym.

Pieczemy 1 godzinę w 150 stopniach.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Z oranżadą? Zaskakujące i bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli można się lubić z teściową ;)
    Babka wygląda super. Uwielbiam przeróżne babki a oranżada wśród składników to kompletne zaskoczenie :D

    OdpowiedzUsuń