poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Bananowe ciasto z Luizjany

Ciasto podpatrzyłam na blogu „Jedz zdrowo”, brało ono udział w akcji „Kuchnia Ameryki Północnej”.Przepis bardzo mi się spodobał, tym bardziej, że już od dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia ciasta bananowego. Ciasto przypomina bananowy chlebek, jest wilgotne, bardzo aromatyczne. Polecam miłośnikom bananowych słodkości.

Bananowe ciasto z Luizjany




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 180 ml oleju rzepakowego + 2 łyżki
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + 1/2 szklanki
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 ml rumu

Przygotowanie:

1 szklankę wiórków kokosowych zalewamy rumem, dodajemy 2 łyżki oleju i odstawiamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Banany rozdrabniamy na papkę za pomocą widelca lub blendera i mieszamy je dokładnie z maślanką.

Mieszamy ze sobą suche składniki: mąki, proszek, sodę i cynamon oraz wiórki kokosowe.

W osobnym naczyniu ubijamy cukier z olejem przez około 3 minuty. Dodajemy jajka i wanilię, miksujemy, do połączenia się składników.

Do mokrych składników dodajemy na zmianę porcję składników suchych oraz masy bananowej, cały czas miksując.

Przelewamy masę do formy, ja użyłam silikonowej formy na babkę. Wierzch ciasta pokrywamy wcześniej odsypanymi wiórkami i lekko dociskamy.

Pieczemy około 1 godziny, do tzw. suchego patyczka.



2 komentarze:

  1. Mniam, chlebki bananowe uwielbiam :) Twoje ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń