wtorek, 1 kwietnia 2014

Kurczak w sosie pomarańczowy

Kurczaka w sosie pomarańczowym, czyli Orange Chicken miałam okazję po raz pierwszy skosztować w USA. Jest to danie niezwykle popularne we wszystkich tamtejszych chińskich knajpach. Ta wersja odbiega od kurczaka którego kosztowałam, ponieważ jest wzbogacona o warzywa i mięso nie jest pokryte panierką smażoną na głębokim tłuszczu. Drugą wersję również przygotuję niebawem. 

Kurczak w sosie pomarańczowym 




Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • olej do smażenia (używam arachidowy)
  • ½ papryczki chili
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 bakłażana (opcjonalnie)
  • cebulka dymka do posypania
Sos:

  • ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego)
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki cukry trzcinowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chili
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i czosnkiem. Marynujemy przez 20 minut.

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Imbir oraz papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew i paprykę kroimy w słupki, bakłażana w kosteczkę.

W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir i papryczkę. Przekładamy do osobnego naczynia i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Warzywa dodajemy do kurczaka i smażymy przez około 3-4 minuty aż będą chrupiące. Na końcu dodajemy imbir i papryczkę.

Składniki sosu łączymy ze sobą. Sos wlewamy do woka i podgrzewamy do momentu aż sos będzie gęsty. Posypujemy danie posiekaną dymką i podajemy z ryżem.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza