niedziela, 30 marca 2014

Tiramisu Cupcake

Jeśli lubicie deser Tiramisu, to te babeczki z pewnością przypadną Wam do gustu. Delikatnie kawowe, o wyczuwalnym aromacie likieru Amaretto. Krem możecie wykonać zarówno z bitej śmietany, jak i serka mascarpone, dzięki któremu babeczki będą jeszcze bardziej w smaku przypominały oryginalny deser. 

Tiramisu Cupcake




Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 110 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 1/3 szklanki mleka
Krem I:

  • 300 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy
  • fix do śmietany
  • 3 łyżki kakao

Krem II:

  • 250 g. mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy
  • 3 łyżki kakao


Przygotowanie:

Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy kawę do suchych składników.

Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy.  

Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Przygotowujemy krem.

W wersji z bitą śmietaną, zaczynamy od jej ubicia. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, ekstrakt oraz fix.

Jeśli wybieramy opcję z serkiem mascarpone, do po prostu łączymy wszystkie składniki i ucieramy mikserem przez około 30 sekund, do momentu połączenia się składników. Krem schładzamy przez około 30 minut w lodówce.


Babeczki ozdabiamy kremem, za pomocą rękawa cukierniczego. Oprószamy kakao.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza