niedziela, 16 marca 2014

Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną

Pomysł na tą sałatkę podpatrzyłam przy okazji wizyty w restauracji. Co prawda nie zamawiałam jej osobiście, lecz lista składników wzbudziła moje zainteresowanie. Ostatnio bardzo często sięgam po sery wędzone, dlatego obecność oscypka jeszcze dodatkowo zmotywowała mnie to odtworzenia przepisu w domu. Tak jak przewidziałam sałatka jest świetna. Bardzo pożywna, może z powodzeniem zastąpić Wam obiad.

Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną




Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 80 g szynki dojrzewającej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • niecałe pół główki sałaty lodowej
  • około 200 g sera wędzonego w kawałku (używał rolady góralskiej)
  • 50 g suszonej żurawiny
  • około 10 pomidorów koktajlowych
  • ½ zielonej części dymki
Sos czosnkowy:
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10 minut.
Kurczaka smażymy na złoty kolor. Szynkę również podsmażamy.
Sałatę siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki. Dymkę siekamy.  Składniki sosu łączymy ze sobą.

Sałatę, pomidory, kurczaka, szynkę, dymkę oraz ser przekładamy do miski. Plastry sera możecie również po upieczeniu pokroić w ćwiartki.

Wszystko zalewamy sosem czosnkowym. Podajemy najlepiej od razu, kiedy składniki są jeszcze ciepłe.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza