wtorek, 11 marca 2014

Curry z kurczaka z warzywami

Curry to bardzo aromatyczne danie, które lubię przygotowywać gdyż jest naprawdę szybkie i bardzo aromatyczne. Dobrze się sprawdza kiedy chcemy przygotować coś na dwa dni lub zabrać do pracy. Tym razem propozycja urozmaicona o większą ilość warzyw.

Curry z kurczaka z warzywami
 
 
       
 
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała papryka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • ½ papryczki chili (opcjonalnie)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 2 garści zielonej fasolki
  • ½ cukinii lub bakłażana
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać)
  • łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki)
  • oliwa z oliwek do smażenia
Marynata:
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka sosu ostrygowego lub rybnego
  • łyżka startego korzenia imbiru

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Imbir ścieramy lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny, sosem ostrygowym i mieszanką przypraw. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.

Cebulę, czosnek, chili ,paprykę, cukinię kroimy w kosteczkę.
Podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek oraz papryczkę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy chwilę.

Na osobnej patelni smażymy kurczaka wraz z resztą marynaty, aż się zarumieni.
 
Do warzyw dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki.

W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.

* Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak przypraw możemy je podsmażyć na patelni, zanim zamarynujemy kurczaka.

1 komentarz: