wtorek, 4 marca 2014

Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli

Kolejny wypiek dla miłośników ekstremalnie czekoladowych smaków. Ciasto tak samo jak brownie jest gliniaste, lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia.

Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli




Składniki:
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki rumu
Krem:
  • 200 g serka mascarpone
  • 5-6 łyżek Nutelli
Dodatkowo:
  • Marmolada lub dżem  pomarańczowy 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiany do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę, cały czas miksując. Dodajemy orzechy, rum i miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę . Za pomocą łyżki delikatnie łączymy pianę z masą.

Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy gotową masę. Pieczemy około 50 minut.
Studzimy w uchylonym piekarniku.

W tym czas przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z Nutellą. Jeśli krem będzie według za mało słodki oczywiście możecie dodać więcej Nutelli. 
Wierzch ciasta smarujemy marmoladą pomarańczową, następnie dekorujemy ciasto kremem.




2 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie:) uwielbiam czekoladowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń