wtorek, 8 kwietnia 2014

Babeczki ze śliwkami

Mięciutkie, aromatyczne babeczki, przypominające nieco drożdżówkę. Proste i szybkie. Śliwki możecie zastąpić również innymi owocami. Myślę, że rabarbar w tym przypadku sprawdził by się znakomicie.

Babeczki ze śliwkami




Składniki (około 15 muffinek):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g cukru trzcinowego (może być zwykły)
  • pół szklanki oleju
  • 300 g kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki
  • śliwki z kompotu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę pszenną, cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę).

Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy po 1-2 śliwki. Nadzienie zalewamy ciastem .
Pieczemy około 25 minut.


1 komentarz: