poniedziałek, 22 grudnia 2014

Ciasteczka „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechowe

Pyszne karmelowo-orzechowe ciasteczka owsiane. Do ich upieczenia zainspirował mnie baton Snickers.
Ciasteczka są bardzo chrupiące, długo zachowują świeżość, a co najważniejsze naprawdę wspaniale smakują. Idealne na szybką przekąskę.

Ciasteczka  „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechowe



Składniki:
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g orzechów ziemnych solonych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 50 g czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona.
Orzechy również mielimy w malakserze do momentu aż będą rozdrobnione (mogą pozostać większe kawałki)
Czekoladę siekamy na bardzo drobne kawałeczki.

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.

Do miski dodajemy masę krówkową, jajko, masło, masło orzechowe.  Zagniatamy dokładnie masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. 
Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż masa jest dość klejąca.

Pieczemy około 15-17 minut, aż ciasteczka się zarumienią.


sobota, 20 grudnia 2014

Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą

Pleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej.

Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą


Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ laski wanilii
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru pudru
Do przełożenia:
  • słoik powideł śliwkowych
  • około 50 g wędzonych śliwek
  • około 50 g tradycyjnych suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, ekstrakt, cukier, proszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy jak najszybciej, ciasto powinno być luźne, powinno dać się kruszyć pod palcami.

Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Nieco ponad połowę ciasta odkrajamy i kruszymy na spód tortownicy, następnie lekko ugniatamy. Resztę odstawiamy do lodówki.
Wkładamy do lodówki na ok 15 minut.

Śliwki kroimy w malutką kosteczkę, podsmażamy w rondelku przez około 4 minuty, dodajemy do nich powidła i przyprawę. Mieszamy, podgrzewając jeszcze wszystko razem przez około minutę. Odstawiamy do przestygnięcia.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżeczka po łyżeczce.

Na spód ciasta wykładamy przestudzone powidła, następnie pianę z białek. Na wierzchu układamy schłodzone, pokruszone ciasto.


Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni w termoobiegu. Jeśli wierzch zezłoci się za bardzo należy zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.


poniedziałek, 15 grudnia 2014

Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą

Torcik idealny na święta, z ogromną ilością czekolady. Korzenny smak z nutą pomarańczy, przełożony kwaśnymi powidłami.  Tort jest mięciutki, w smaku od razu kojarzy się ze świętami. Jak dla mnie idealny. Zdecydowanie wspaniała alternatywa dla tradycyjnych pierniczków.

Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą





Składniki:
  • 130 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 120 g mąki
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę)

Do przełożenia:
  • 3/4 szklanki powideł śliwowych
  • około 10 suszonych śliwek
  • skórka z połowy pomarańczy

Ganache czekoladowy:
  • 1 szklanka śmietany 32%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i przyprawę korzenną przesiewamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy aby przestygła.
Białka oddzielamy od żółtek.

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. 
Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach dosypujemy cukier puder. Ubitą pianę delikatnie łączymy za pomocą łyżki z ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.

W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Śmietana musi ponownie dobrze się schłodzić.
Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijamy, uważając aby się nie zważyła.

Powidła podgrzewamy w rondelku razem ze skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w malutką kosteczkę śliwkami. Gotujemy przez około 5 minut.  Aby masa była bardziej zbita możecie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami. Wierz oraz boki pokrywamy dokładnie kremem czekoladowym.


Przechowujemy w lodówce, przed podaniem najlepiej wyciągnąć wcześniej ciasto aby doszło do temperatury pokojowej.


zBLOGowani.pl
Korzenne przysmaki Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta

czwartek, 11 grudnia 2014

Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym

Kolejna azjatycka propozycja zainspirowana restauracją Panda Express. W takiej odsłonie mięso jadłam po raz pierwszy. Zazwyczaj w kuchni azjatyckiej panierowane mięso smażymy na głębokim tłuszczu. W tym wypadku kurczak pieczony jest w piekarniku, dzięki czemu unikamy niezdrowego smażenia w dużej ilości oleju.
Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja. Polecam.

Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym



Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 1,5 szklanki panierki Panko
  • około 5 plastrów ananasa z puszki
  • 2/3 zielonej części cebulki dymki
  • 1 szalotka lub cebulka dymka
  • ½ papryki
  • 1 mała marchewka
  • sezam

Marynata:
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sól,pieprz

Sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.

Panierkę panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę smarujemy dokładnie warstwą oleju aby uniknąć przywierania.
Pieczemy kurczaczki około 15-20 minut, do momentu kiedy będą złote i chrupiące. W trakcie pieczenia należy co jakiś czas obracać mięso aby równomiernie zarumieniło się z każdej strony. 

W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.

Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną zieloną część dymki, sezam oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.

Podajemy od razu z ryżem. 

piątek, 5 grudnia 2014

Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi

Lamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych.

Ponieważ święta nadchodzą wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją.
Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.

Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!!

Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi




Składniki:
Ciasto:
  • 120 g  margaryny Palma w złotym opakowaniu
  • ½  szklanki cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżki miodu

Polewa:
  • ½  szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 40 g margaryny Palma w złotym opakowaniu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli 
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • posypki do ozdoby, wiórki kokosowe


Przygotowanie:

Margarynę w temperaturze pokojowej, cukier, miód oraz ekstrakt z wanilii ucieramy na jasną masę, następnie wbijamy po kolei jajka, cały czas miksując.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Do masy stopniowo dodajemy mleko oraz mąkę, miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki (około 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut do suchego patyczka.

Ciasto studzimy, następnie kroimy na równe kwadraty, tak aby pasowały do siebie. Bierzemy jeden kwadracik i smarujemy powidłami, następnie przykrywamy drugim.

Przygotowujemy polewę. Margarynę roztapiamy, dodajemy śmietanę oraz pozostałe składniki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy.

Każde ciasto zanurzamy w  polewie czekoladowej, następnie dekorujemy.


 



Ciasta czy ciasteczka?
zBLOGowani.pl
Korzenne przysmaki Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta

czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką

Sezon na ciasta drożdżowe z owocami minął, jednak czasami ochota na pewne rzeczy przychodzi niespodziewanie i nie ma co patrzeć na porę roku.
W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić J  
Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste, wysokie  i rozpływa się w ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto.

Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką



Składniki:
Ciasto
  • 500 g mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych (typu 500 lub 550)
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Zaczyn:
  • 2 opakowania suchych drożdży (po 7g)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki mleka

Kruszonka
  • 100 g masła 
  • 120 g mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Owoce
  • śliwki, wiśnie ze słoika lub inne ulubione

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy, tak aby było ciepłe. Dodajemy do niego drożdże,cukier, mąkę i mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby podwoił swoja objętość.

Przygotowuje resztę składników. W garnku topimy masło i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem, ekstraktem z wanilii i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do mąki wlewamy zaczyn, mleko i utarte żółtka. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Następnie dłonią dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Na końcu dodajemy roztopione masło, dalej wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być sprężyste i odrywać się od ścianek miski i dłoni. Jeśli będzie za luźne możecie dodać nieco mąki.
Gotowe ciasto odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką.

Przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Do masła dodajemy mąkę z cukrami i mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli kruszonką będzie za bardzo się kleić możecie dodać więcej mąki.

Przygotowujemy owoce. Ja użyłam śliwek, które przekroiłam na pół i lekko posypałam mąką ziemniaczaną aby nie puściły za dużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.

Blachę (używam standardowej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce. Na nim układamy owoce i posypujemy je kruszonką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzałka dolna oraz górna. Ciasto pieczemy około 40 minut, do czasu, aż ciasto się lekko zrumieni, do tzw. „suchego patyczka”.
W czasie pieczenia należy pilnować, aby góra za bardzo się nie przypiekła. Jeśli zbytnio się zarumieni należy wyłączyć górną grzałkę, a dół pozostawić.


niedziela, 30 listopada 2014

Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe

Ciasteczka, które są niezwykle szybkie i proste w wykonaniu. Idealna propozycja na słodką ale jednocześnie zdrową przekąskę. Polecam!!

Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe



Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski.
Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą blendera na papkę. Pozostałe składniki przekładamy do miski.  Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka.

Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej klejąca i łatwiejsza w formowaniu.


Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach, doglądając co jakiś czas ciasteczka aby się nie przypaliły.