niedziela, 31 stycznia 2016

Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las

Niedawno w ofercie  Terravita pojawiła się nowość - czekolady gorzkie o zawartości 70% kakao. Nowa linia tabliczek  Terravita została przygotowana z myślą o konsumentach, którzy dbając o zdrowie i dobrą kondycję świadomie wybierają  czekolady  o dużej zawartości kakao. Dobra jakość, wyjątkowy smak oraz niska cena, to zdecydowanie główne zalety czekolady. Wyrazisty, mocny smak czekolady podkreślają dobrze komponujące się z nią dodatki i nadzienia.
Linia czekolad o wysokiej 70% zawartości kakao to sześć pozycji:
·         Pełna, gorzka 70%- 90 g,
·         Gorzka 70%  z pomarańczą- 90 g,
·         Gorzka 70% z crunchy i owocami - 90 g,
·         Gorzka 70% z nadzieniem miętowym -100 g,
·         Gorzka 70% z nadzieniem wiśniowym - 100 g,
·         Gorzka 70% z nadzieniem cytrynowym -100 g.


Miałam okazję testować czekolady i naprawdę przypadły mi do gustu. Udało mi się stworzyć z nich wyśmienite wypieki. Czekolada jest również smaczna sama w sobie, nawet miłośnicy słodkiej, mlecznej czekolady znajdą tu coś dla siebie.
Zapraszam na przepis z czekoladą w roli głównej, czyli lekki torcik bez mąki. Polecam, gdy najdzie Was ochota na małe czekoladowe co nieco - torcik jest sycący i pyszny!

Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las




Składniki:
·         7 jajek, białka oddzielone od żółtek
·         150 g drobnego cukru do wypieków
·         150 g gorzkiej czekolady (użyłam 70% Terravity)
·         100 g gorzkiej czekolady z nadzieniem wiśniowym (użyłam 70% wiśniowej Terravity)
·         100 g zmielonych migdałów
Dodatkowo:
·         1 słoik kompotu z wiśni
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
·         150 g serka mascarpone
·         2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
W misie miksera umieszczamy żółtka i cukier. Ubijamy do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Nie przestając ubijać wlewamy powoli czekoladę, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy 3 łyżki ubitych białek do masy czekoladowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy, do rozluźnienia masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką.
Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wiśnie z kompotu przekładamy do rondelka, pozostały kompot mieszamy z mąką ziemniaczaną. Następnie wlewamy sok do rondelka i gotujemy wszystko na małym ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę.
Przechowujemy w lodówce.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz