czwartek, 20 lutego 2014

Czekoladowa lawa z pomarańczową nutą

Słynny na całym świecie deser, z płynnym, czekoladowym wnętrzem. Czekoladowa lawa nie raz gościła w programach i konkursach kulinarnych. Jest to na pewno wyzwanie, trzeba dobrze znać swój piekarnik, aby lawa wyszła idealnie. Jednak jeśli nie uda wam się za pierwszym razem, nie ma powodów do smutku. Ciastko, nawet przepieczone smakuje nieziemsko J  Ciastko jest sycące, idealna propozycja dla wszystkich fanów czekolady.

Czekoladowa lawa z pomarańczową nutą




 Składniki na około 5-6 kokilek:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 140 g masła
  • pół szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego)
  • 4 duże jajka
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • skórka z ½ pomarańczy
  • aromat pomarańczowy (opcjonalnie)
  • sok z ½ pomarańczy

Przygotowanie:

Kokilki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy kakao.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z pokrojonym w kostkę masłem w kąpieli wodnej. Kiedy woda pod miską się zagotuje, zmniejszamy ogień na jak najmniejszy. Składniki mieszamy co jakiś czas. Masę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier. Do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy mąkę z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników.  Dodajemy  jajka i żółtka, ekstrakt, likier, skórkę oraz sok z pomarańczy i miksujemy mikserem.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Gotową masę przelewamy do kokilek.
Pieczemy przez około 14-16 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić w zależności od piekarnika czy wielkości kokilek.  Dlatego warto sprawdzić wykałaczką stan wypieczenia babeczek. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny.

Babeczki podajemy od razu po upieczeniu. Oprószamy cukrem pudrem lub kakao. Przed wyjęciem z kokilek najlepiej delikatnie podważyć babeczki nożem.

Najlepiej smakują kiedy są jeszcze ciepłe.





3 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie mierzyłam się z tym słynnym przepisem, ale jestem pewna, że lawa smakuje cudownie... Piszę się też na to połączenie z pomarańczą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czysta rozkosz dla podniebienia... :)

    OdpowiedzUsuń