wtorek, 11 lutego 2014

Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką

Risotto-włoska klasyka, którą możecie przyrządzić na wiele sposobów, jednak najważniejsza jest poprawnie wykonana baza, czyli ryż.
Danie nie należy do najłatwiejszych, jednak jest to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwojga. Przygotowując to danie z pewnością zrobicie wrażenie na drugiej połówce J .

Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką




Składniki:
  • l i 1/3 szklanka ryżu do risotto (używam arborio)
  • 2 łyżki masła
  • 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1,5  litra wody
  • 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego)
  • 10 dag startego parmezanu
  • około 10 pieczarek
  • 60 g czarnych oliwek
  • 30 g zielonych oliwek
  • zioła prowansalskie, pieprz
  • cebulka dymka (zielona część)

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy  kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasteki. Wodę gotujemy, dodajemy bulion i mieszamy, aż się rozpuści.
Szynkę szwardzwaldzką kroimy na cienkie paseczki. Podsmażamy i przekładamy na talerz. 
Pieczarki podsmażamy na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawiamy pieprzem. Oliwki również przysmażamy na odrobinie oliwy przez około 3 minuty.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek (uważamy aby się nie zarumieniła zbytnio).

Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając, aż ryż się lekko zarumieni.
Dodajemy trochę bulionu, cały czas mieszając, kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną porcję. Cały proces powtarzamy do momentu, aż ryż będzie miękki (ryż musi być ugotowany al dente, cała sztuka polega na tym aby był kremowy, a nie zrobiła się z niego nieapetyczna papka). 
Cały proces trwa zwykle około 20 minut. Najlepiej w trakcie gotowania kosztować ryż i sprawdzać jego stopień ugotowania.
Jeśli uznamy, że ryż jest już odpowiedni, a dalej zostaje nam bulion to nie dodajemy go już do ryżu. Ryż musi być ugotowany i równocześnie cały płyn, jaki mamy w garnku powinien odparować.

Odstawiamy risotto z ognia. Dodajemy łyżkę masła. Mieszamy do momentu, aż się roztopi. Na końcu łączymy ryż z dodatkami szynką, pieczarkami i oliwkami. Posypujemy startym parmezanem.


3 komentarze:

  1. A ja właśnie uważam, że risotto wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia - wystarczą dobrej jakości składniki (unikałabym jednak kostek bulionowych) i cierpliwość :)
    Twoje wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też kiedyś myślałam, że nie jest łatwe do zrobienie, ale już za pierwszym razem stwierdziłam, że to nieprawda. Jedyny minus to to stanie przy kuchence cały czas i dolewanie, mieszanie itd. Ostatnio robiłam z pieczarkami i z porem, ale ta szynka i oliwki do pieczarek też wzbudza moje zainteresowanie, na pewno jest pycha.

    OdpowiedzUsuń