niedziela, 2 lutego 2014

Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym

Babeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą. Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. 

Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym




Składniki:
  • 4 białka
  • 40 g drobnego cukru
  • 130 g białej czekolady
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu waniliowego
Krem kawowy:
  • 200 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych babeczek sprawdzają się doskonale.
Przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut.  Studzimy babeczki w piekarniku.

Przygotowujemy w międzyczasie krem. Wszystkie składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wkładamy do lodówki na około godzinę.
Gotowym kremem dekorujemy wystudzone babeczki.






Mascarpone Karnawał 2014

2 komentarze: