wtorek, 4 lutego 2014

Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową

Kolejny  klasyk prosto z USA. Od Brownie różni się przede wszystkim lekkością. Nazwa ciasta doskonale oddaje jego konsystencję, jest wilgotne i „błotniste” ale zarazem lekkie i rozpływające się w ustach.  Polecam na Walentynki J

Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową



 Składniki:
  • 230 g masła
  • 250 g  gorzkiej czekolady (używam 100 mlecznej  150 gorzkiej)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml wody
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 4 jajka
  • 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g wiśni z kompoty (około ½ dużego słoika)

Polewa:
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • ½ słoika wiśni z kompoty
  • 2-3 łyżki kompotu z wiśni
  • 1 łyżeczka żelatyny fix
Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło oraz czekoladę, dodajemy wodę i kawę rozpuszczalną. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukry. Jajka roztrzepujemy. Mieszamy je z maślanką oraz olejem.
Dodajemy  partiami mokre składniki do suchych, cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu powoli dolewamy masę czekoladową. Miksujemy do połączenia się składników.
Do gotowej masy dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie.

Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy.
Pieczemy  w 160 stopniach przez około 1 godzinę i 20 minut.
Ciasto sprawdzamy wykałaczką po około 60 minutach, gdyż czas pieczenia może się skrócić. Ciasto powinno być lekko wilgotne.

Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę.
W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy dżem oraz wiśnie z kompotu. W szklance rozprowadzamy żelatynę z kompotem wiśniowym, tak aby nie było grudek. Dodajemy do dżemu. Mieszamy cały czas do momentu, aż masa lekko zgęstnieje.
Odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Ostudzone ciasto polewamy polewą, następnie odstawiamy do lodówki na około 2 godziny aby polewa stężała.




    



1 komentarz: