niedziela, 23 lutego 2014

Cupcakes różane z białą czekoladą

Jedno z lepszych połączeń - róża i biała czekolada. Pasują do siebie idealnie. Babeczki są bardzo mięciutkie i długo pozostają świeże. Jak dla mnie wyjątkowe. Idealnie pasuje do nich krem z dodatkiem białej czekolady lub waniliowy. Polecam!

Cupcakes różane z białą czekoladą




Składniki na babeczki (około 12 sztuk):
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 75 g cukru
  • kilka kropel aromatu różanego lub 1 łyżeczka wody różanej
  • 150 g białej czekolady
  • 50g masła
  • 100 ml maślanki lub jogurtu
  • 120 g mąki pszennej
  • 60g mąki migdałowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 3 łyżki marmolady różanej
Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
Nadzienie (opcjonalnie):
  • marmolada różana

Przygotowanie:

Jajka, żółtko, cukier i wodę różaną ubijamy na gęstą, jasną pianę. Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Kiedy woda się zagotuje obniżamy palnik do minimum. Mieszamy co jakiś czas, do momentu, aż czekolada i masło całkowicie się roztopią.

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej pozostałe suche składniki: mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy.

Do ubitych jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy na małych obrotach miksera.

Maślankę łączymy z marmoladą różana.

Następnie, cały czas miksując, dodajemy partiami na zmianę suche składniki i jogurt.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki do ¾ wysokości. Jeśli chcemy babeczki nadziać marmoladą, to najpierw papilotki napełniamy do połowy, następnie nakładamy po łyżeczce marmolady. Nadzienie zakrywamy pozostałym ciastem.

Pieczemy około 16-18 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Schłodzić w lodówce przez około 20 minut.

Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ostudzone babeczki.


3 komentarze:

  1. Zrobiłam i są ok ale nic o kolorach kremu nie m, więc wyszedł biały ale pyszny i może zdrowszy .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pisałam o kolorach, gdyż barwienie kremu nie jest konieczne. Tak jak pisałaś barwniki są sztuczne, więc na pewno będzie bez nich zdrowiej:)

      Usuń