niedziela, 9 lutego 2014

Ciasteczka owsiane z bakaliami i sezamem

Pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane, które sprawdzą się zarówno  jako przekąska do szkoły czy pracy oraz jako słodki prezent dla ukochanej osoby.
Ciastka są bardzo pożywne, przepis możecie modyfikować, wg własnych upodobań, zamieniając np. żurawinę czy śliwki na inne ulubione bakalie.   Jeśli chcecie pozbyć się jeszcze kilku kalorii możecie zrezygnować z dodatku czekolady.

Ciasteczka owsiane z bakaliami i sezamem




Składniki:
  • 70 g margaryny
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (możemy zastąpić również słodzikiem lub Stevią)
  • 3 łyżki miodu lub syropu buraczanego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki sezamu
  • ½ szklanki śliwek suszonych
  • ½ szklanki mąki owsianej

Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Margarynę, miód, cukier podgrzewamy. Kiedy składniki się połączą zdejmujemy z ognia i studzimy.
Śliwki i czekoladę kroimy na drobną kosteczkę. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, otrębami, solą, migdałami, słonecznikiem, sezamem, śliwkami, czekoladą i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy roztrzepane jajko oraz ostudzoną masę. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki. Jeśli masa nie będzie się dostatecznie lepiła możecie użyć nieco więcej miodu.  Z masy lekko zwilżoną dłonią formujemy ciasteczka i wykładamy na blaszkę.
Pieczemy około 15-20 min w temperaturze 170 stopni. 


Dietetyczne ciasteczka

3 komentarze:

  1. Ciastka mi nie wyszły...ale to ze względu na moje "świetne" pomysły modyfikujące przepis. Zamiast płaskich ciastek ulepiłam kulki, co nie było najlepszym pomysłem, gdyż wszystko mi się rozsypało w piekarniku....w związku z tym, że coś musiałam następnego dnia zanieść do pracy, a w planach były jeszcze muffinki bananowe...połączyłam te dwa smakołyki.
    Do połowy foremki nalałam ciasta na muffinki, następnie pokruszyłam spieczone ciastka owsiane i upiekłam mufiny bananowo-owsiankowe z bakaliami i sezamem...o dziwo, pięknie wyglądają i smakują oszałamiająco ;)
    Bardzo serdecznie dziękuje :)
    Jesteś moją największą inspiracją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za ten jak i inne komentarze:) Cieszę sie że udało ci się jakoś wybrnąć z sytuacji i mimo wszystko uratować ciasteczka. Ja również zawsze wszystko modyfikuje, czasami z fatalnym, skutkiem ale chyba o to chodzi aby byc kreatywnym i dodawać do wszystkiego swoje pomysły.

      Usuń