wtorek, 21 stycznia 2014

Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty

Czekolada i kokos to jedno z moich ulubionych połączeń. Batonik Bounty zawsze należał do moich ukochanych, dlatego postanowiłam jego smak przenieść do ciasta. Tak powstał ten tortJ Jest intensywnie czekoladowy, ciasto nie przypomina tradycyjnego biszkoptu, jest wilgotne i mięsiste. Lekkości dodaje mu masa kokosowa z bitej śmietany i serka mascarpone. Całość dopełnia chrupiąca polewa czekoladowa. Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo naprawdę warto.

Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty



Składniki:
Ciasto: 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g masła 
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 170 g mąki tortowej
  • 25 g kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g cukru dark muscovado lub trzcinowego
  • 80 ml maślanki 
  • 3 jajka
  • 120 ml zimnej wody
  • 1 kieliszek likieru kokosowego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych

Składniki na masę:
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej)
  • 2 łyżki likieru kokosowego 
Polewa:
  • 200 g czekolady 
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. 

Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kawę rozpuszczalną i wodę. Mieszamy dokładnie aby kawa się rozpuściła. 
Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier, kakao i łączymy składniki. Jajka ubijamy na lekko puszystą konsystencję.
Do miski z suchymi składnikami dodajemy jajka, maślankę oraz czekoladę z masłem. Miksujemy na wolnych obrotach aby składniki dokładnie się połączyły. 

Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 80-90 minut.
Ciasto dokładnie studzimy. Dzielimy ciasto na 2 lub 3 równe blaty. Przekładamy kremem. Jeśli starczy ozdabiamy boki ciasta.

Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej odrobinę mleka.
Oblewamy polewą tort. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi.






5 komentarzy:

  1. przydałby mi się taki do kawy teraz , mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, jak wysokie jest ciasto, czy to jest typowy tort czy placek upieczony w formie tortowej? bardzo dziękuje za odp., ciasto wygląda fenomenalnie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, jak wysokie jest ciasto, czy to jest typowy tort czy tez placek upieczony w formie tortowej, Pani wypiek wygląda pieknie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, jak wysokie jest ciasto, czy to jest typowy tort czy tez placek upieczony w formie tortowej, Pani wypiek wygląda pieknie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedziałabym że bardziej tort, piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Oczywiście można zrobić nieco więcej kremu i przełożyć go dwukrotnie.

      Usuń