poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pieczeń a'la Orloff

Przepis autorstwa Pascala prosto z kuchni Lidla, od razy przypadł mi do gustu. Okazał się niezwykle smaczny, idealny na niedzielny obiad. Doskonały również kiedy musimy przygotować coś dla większej ilości osób. Alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Polecam !

Pieczeń a'la Orloff



Składniki:
  • około 0,5 kg schabu
  • 5 plastry sera żółtego
  • 5 plastrów boczku w plastrach
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 40 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • około szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką, ziołami oraz nacieramy czosnkiem.
Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło.
Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki.
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy mniej więcej 2 minuty, następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy. Czekamy, aż zacznie się lekko gotować i zacznie gęstnieć. Jeśli sos będzie zbyt gęsty możemy dodać nieco więcej mleka. Doprawiamy niewielką ilością soli, gałki muszkatołowej  i pieprzu.
Pieczarki i cebulę zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym, całość mieszamy. Dodajemy starty ser, mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (z termoobiegiem).
Ostygnięty schab głęboko nacinamy (jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), smarujemy go w środku sosem beszamelowym, a w nacięcia wkładamy plasterki sera.
Uwaga! Wykorzystujemy jedynie połowę przygotowanej ilości sosu.
Plasterki boczku składamy na pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem.
Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot, tak aby wszystkie składniki pozostały na miejscu.

Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Następnie polewamy obficie pozostałym sosem i pieczemy około 20-25 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła się skorupka).


Podajemy z pieczonymi warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz