czwartek, 2 stycznia 2014

Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka sposobów

Kolejny pomysł na sprawdzone przekąski imprezowe. Doskonała meksykańska uczta nie obejdzie się bez fajitas. Danie jest o tyle ciekawe, że goście mogą sami tworzyć sobie ulubione kombinację.
Jedzenie i zabawa jednocześnie 
J Oczywiście dodatki możecie dowolnie modyfikować. Polecam!

Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka sposobów




Składniki na 2-3 osoby:
  • 2 piersi z kurczaka  
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 limonki
  • około 10-12 pieczarek
  • 1 papryka (najlepiej ½ czerwonej i ½ żłótej lub zielonej)
  • 1 pomidor
  • ½ zielonej części z cebulki dymki
  • 1/3 sałaty lodowej
  • około 6 tortilli
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 80 g startego sera żółtego
  • ulubiona salsa lub sos czosnkowy

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem i skórką otartą  z połowy limonki, czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem i obtaczamy w ziarnach sezamu.  Mięso wkładamy do lodówki i marynujemy około pół godziny. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy kurczaka w dwóch partiach. 

Papryki myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Smażymy przez około 5 minut. Możemy smażyć na patelni pozostałej po smażeniu kurczaka, wtedy warzywa przejdą również aromatem przypraw.
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i również podsmażamy.
Pomidora kroimy w kostkę, dymkę i sałatę siekamy.

Tortille smarujemy odrobiną wody, następnie posypujemy je serem. Tak przygotowane placki przekładamy na patelnię (serem do góry) i chwilę podgrzewamy, aby ser się roztopił. Możemy w tym celu użyć również piekarnika.

Fajtas podajemy z dodatkami przełożonymi do miseczek, tak aby każdy mógł sobie skomponować swoją wersję.
Podajemy również obowiązkowo z salsą lub sosem czosnkowym.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza