niedziela, 29 grudnia 2013

Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami

Kolejna sprawdzona propozycja imprezowa. Ciasto francuskie jest naprawdę wspaniałym rozwiązaniem, kiedy chcemy przygotować coś wyjątkowego , a nie mamy czasu na długie gotowanie. Jest to dobra alternatywa dla pizzy.
Swoją tartę możemy skomponować z niezliczonej ilości składników. Ja dziś proponuje dość klasyczną wersję z pieczarkami, salami, pomidorkami koktajlowymi i 3 serami.

Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami




Składniki:
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 60 g salami w plasterkach
  • około 15 średnich pieczarek
  • ½ ostrek papryczki (opcjonalnie)
  • 40 g sera camembert
  • 50 g sera mozzarella
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz, sól
  • 2 opakowania ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno dno jak i brzegi.  Brzegi smarujemy jajkiem (możemy użyć również mleka). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez około 10 minut.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser mozzarella ścieramy. Camembert i papryczkę kroimy w plasterki.

Na ciasto francuskie nakładamy pieczarki, papryczkę, salami i pomidorki koktajlowe. Na wierzch rozsypujemy sery.


Tartę pieczemy jeszcze przez około 20 minut (termoobieg).



2 komentarze: