czwartek, 12 grudnia 2013

Chow Main z mieloną wołowiną 5 smaków

Dziś kolejne danie z makaronem Chow Mein, tym razem z mięsem mielonym. Trochę mniej standardowe połączenie, ale moim zdaniem bardzo udane. Miła odmiana dla tradycyjnego kurczaka. Szybkie i aromatyczne danie. Polecam!

Chow Main z mieloną wołowiną 5 smaków




Składniki:
  • 200 g makaronu Chow Main
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 50 g pędów bambusa
  • około 4-5 grzybów mun
  • 1 mała marchewka
  • garść mrożonej fasolki
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 cebulki dymki (zielona część)
Sos:
  • 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ½ łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 15 minut.
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy skrapiamy go odrobiną oleju sezamowego.

Mięso mielone podsmażamy w woku przez około 10 minut. Kiedy będzie gotowe przyprawiamy sosami sojowymi i przyprawą 5 smaków, czosnkiem granulowanym.
Papryczkę chilli drobno siekamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze kawałki.
Dodajemy do woka z mięsem najpierw mrożoną fasolkę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa, dalej smażymy około 4 minuty, warzywa mają być chrupiące. Dymkę siekamy na około 0,5 centymetrowe kawałki.

Składniki sosu mieszamy dokładnie.
Do woka wlewamy sos oraz przekładamy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki.





2 komentarze: