Przepis jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Pyszna i zdrowa przekąska. Polecam.
Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami
Składniki:
- 200 g mąki  (użyłam 100 g owsianej i 100g pszennej)
 - 180 g płatków owsianych
 - 2 łyżki otrębów pszennych (opcjonalnie)
 - 150 g masła
 - 80 g brązowego cukru
 - 50 g orzechów pekan lub innych ulubionych
 - 4 łyżki suszonej żurawiny
 - 4 łyżki mieszanki do keksu (można wymieszać skórkę pomarańczową, rodzynki, suszonego ananasa, daktyle lub inne suszone owoce)
 - 3 łyżki słonecznika
 - 3 łyżki sezamu
 - 2-3 łyżki  miodu
 - 4  świeże śliwki  można zastąpić suszonymi 
 - 1 łyżeczka aromatu waniliowego
 
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, płatki owsiane, otręby umieszczamy w misce, dodajemy masło i zagniatamy palcami tak aby powstała kruszonka.
Mąkę, cukier, płatki owsiane, otręby umieszczamy w misce, dodajemy masło i zagniatamy palcami tak aby powstała kruszonka.
 Dodajemy wszystkie bakalie oraz  miód. Wyrabiamy ciasto, tak aby składniki się
połączyły. 
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na małe
kawałki. Jeśli używamy śliwek suszonych dodajemy je razem z pozostałymi
bakaliami. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy blaszkę ciastem. Ciasto powinno mieć grubość około 3 cm. Na wierzch wysypujemy śliwki i dociskamy je
delikatnie do ciasta. 
Pieczemy w temperaturze 150stopni  przez około 50 minut. Co jakiś czas
kontrolujemy ciasto, aby się nie przypiekło. W razie czego możemy je przykryć
papierem do pieczenia. 
Świetna alternatywa dla batoników , taka słodka przekąska :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńTrochę za dlugi czas przygotowania jak na akcję Babski wieczór, aczkolwiek mam słabość do takich wypieków i wprost kocham krajanki ;) Poza tym te dodatki... żurawina, otręby, płatki owsiane <3 mmmm .... pychotka!! Zaakceptowany! Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuń