piątek, 6 grudnia 2013

Czarno-białe ciasto czekoladowe z kremem z Nutelli

Ciasto dla miłośników czekolady, zarówno białej jak i gorzkiej. Niezwykle efektowne, choć dość pracochłonne. Przepis podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki. Ciasto zmodyfikowałam dodając krem na bazie Nutelli. Wyszło pięknie i pysznie.

 
Czarno-białe ciasto czekoladowe z kremem z Nutelli
 




 
Składniki:
Ciasto ciemne:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jasne:
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy z nutellą:
  • 50 g miękkiego  masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek Nutelli
  • 250 g serka mascarpone

Przygotowanie:
 
Masło rozpuszczamy razem z posiekaną czekoladą. Mieszamy aby składniki się połączyły. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą pianę. Do jajek wlewamy czekoladę z masłem oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i delikatnie wszystko mieszamy szpatułką.
Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy  w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Następnie dobrze studzimy ciasto.
Dokładnie tak samo postępujemy z częścią z białej czekolady.

Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce Nutelli, cały czas miksując. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem.

Ciemny blat przekładamy warstwą kremu. Przykrywamy jasnym blatem. Wierzch i boki również smarujemy kremem. Schładzam w lodówce przez około 2 godziny.

 

3 komentarze: