niedziela, 29 grudnia 2013

Imprezowe Tortille na kilka sposobów

Super propozycja zarówno na obiad, lunch jak i przyjęcie. Tortille możemy przygotować naprawdę na wiele sposobów, zarówno na zimno jak i ciepło. Oto kilka moich propozycji, które znakomicie nadadzą się jako przekąska na sylwestrową noc.
Możecie je podać zarówno na ciepło jak i na zimno.  

Imprezowe Tortille na kilka sposobów




Składniki:
  • około 6-7 tortilli 
  • 2 garście rukoli 
  • 100 g salami (w plasterkach)
  • 2 pomidory
  • 100 g szynki dojrzewającej (np. szwardzwaldzkiej)
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 150 g sera żółtego (w plasterkach)
  • 80 g sera camembert
  • 200 g pieczarek
  • 2-3 papryczki jalapeńo w zalewie (opcjonalnie)
  • 100 g oliwek
  • keczup
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

Pomidory i ser camembert kroimy w plasterki. Oliwki, suszone pomidory i papryczki kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i przesmażamy.

Tortille lekko zwilżamy mokrą dłonią.
Tortille układamy kolejno na desce, smarujemy niewielką ilością keczupu.
Następnie układać nadzienie. Tu panuje zupełna dowolność. Ja łączyłam składniki tak:

Wersje 1
rukola
salami
pomidory
ser żółty
pieczarki
Wersja 2
rukola
salami
suszone pomidory
ser żółty
papryczki jalapeńo
oliwki
Wersja 3
szynki dojrzewająca
suszone pomidory
ser camembert
oliwki
Wersja 3
szynki dojrzewająca
suszone pomidory
ser camembert
pieczarki

Zwijamy w rulon, zawijamy w folię aluminiową.  Układamy na blaszce i zapiekamy około 15-20 minut w 200 stopniach.

Tortille przekrajamy na połówki i układamy na talerzu.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza